2023. október 2., hétfő

KIRÁLYFALVI MIRA: PILLANGÓTÁNC


EREDETI CÍM: PILLANGÓTÁNC
KIADÓ: ENIGMA
OLDALSZÁM: 502
EREDETI MEGJELENÉS: 2022
MŰFAJ: NAPLÓREGÉNY 

FÜLSZÖVEG:
Létezik ​egyáltalán a tökéletes érintés? És ha igen, akkor mik a titkos összetevői?

„Férfiak jönnek hozzám megpihenni. Mintha menedéket keresnének nálam állandó hajszájuk közepette. Mind keresik a maguk kis békés szigetét. Én pedig megteremtem nekik vágyott illúzióikat. Elviszem őket egy szebb, boldogabb, szabadabb világba. Játszok az érzékeikkel, érzéseikkel és a képzeletükkel. S az egészbe belevegyül, még talán valamiféle szeretet is.”

A Pillangótánc egy magányos lány története, aki elhatározza, hogy a férfiak számára kikísérletezi a tökéletes érintést. A legfinomabb illatokat, a legkülönlegesebb olajokat és kezének leggyöngédebb mozdulatait használja, s arcát álarc mögé rejtve válik az érintés művészévé. Maya a Mirage szalon rejtett világában méltatlan alkut köt magával. Pénzre váltja kapcsolataiban soha meg nem becsült érzékiségét.

„A nővé válás útjára senki se lépjen rá vakmerően, mert ha egyszer elindult rajta, célhoz kell jutnia, különben elveszett. Ezen az úton kapkodva sietni annyi, mint hibázni, tétlenül várakozni annyi mint megfutamodni, eszelősen lázadozni, annyi mint feneketlen mélységbe zuhanni. Te, aki e könyv olvasásába kezdtél, ha végigolvasod és megérted, hatalmat kapsz kezedbe. Nőiességed eltökélt használatával képes lehetsz teremteni. Ám jól vigyázz, öncélú próbálgatása akár nyomorba is dönthet. Tégy hát vele, amit akarsz – a nem-tudás többé már nem lehet mentséged. Ha tiszta vagy, lámpás lesz előtted, ha erős vagy, fegyverré válik kezedben, ha bölcs vagy, bölcsebbé leszel általa. Ha azonban gyarló vagy, menthetetlenül vesztedbe vezet. S lelkiismeretedet a megbánás és örök nyugtalanság súlyával terheli meg.”

A Pillangótánc mind témájában, mind műfajában kiugrik az általam olvasott regények közül. Szerintem mindenki ezt fogja érezni, ha belevág Maya történetébe, aki naplószerűen mesél az általa megélt eseményekről, érzésekről, interakciókról, kapcsolatokról. Vágyakról, álmokról, az ezeket szétrepesztő valóságról. Ezek a kis történetek azonban erősen tanító jellegűek. Nem csupán arra szolgálnak, hogy szerzőjük megszabaduljon az okozott stresszélménytől azáltal, hogy papírra veti gondolatait, hanem próbál úgy fogalmazni, rendszerezni gondolatszinten, hogy a tanulság is kézzelfogható legyen. Lélektanilag levezethető, elemzett és átgondolt taralom virágzik ki Maya keszekusza érzelmi világából, amibe nővérét is beszippantja, hiszen a könyvben ő olvassa a „neki szánt” naplót. Emma is érzelmi viharba keveredik a sorok által, az analízis annyira működik, hogy nem csupán Maya világosodik meg, hanem ő is. 
Pillangótánc... így nevezte Maya a tiszta vágyat. Azt az illékony tüneményt, amit színes és káprázatos játékával férfi és nő közösen képes létrehozni egymásra találásuk pillanatában. Ezt kereste Maya kezdetben öntudatlanul, később nagyon is eltökélten párkapcsolataiban. Vágyott e teremtő érzéki és érzelmi vonzalom megtapasztalására. Meg akarta ismerni ezt a rokonszenvből kibontakozó varázslatos izzást. De szerelmi együttlétei nagyon ritkán emelkedtek ilyen magasságokba. 
Ha nagyon figyelmesek vagyunk, mi is érzékelni fogjuk, hogy több sors körvonalazódik szemünk előtt, amik hatással vannak egymásra. Egy rögös életútra lépünk, ami szépen válik láthatóvá, átélhetővé lépésről-lépésre. És a végére érve – ami igazából csak egy elágazás – megértjük, mi is az a Pillangótánc. Maya harca a szabadságért a vágyakkal, érzelmekkel, testiséggel, szellemiséggel – a valóra váltható álmokért. Ez a harc magába foglalja a lázadást önmaga és környezete ellen, érzelmei ellen, a mérgező kapcsolatok ellen – a pillangótánc maga a végső boldogság elérése. Maya akkor a legszabadabb, legboldogabb, ha táncolhat. Ekkor igazán önmaga. És ez az állapot akkor köszönt be, ha „a test vágya és a lélek kívánsága találkozik”.
A Newportban, a Mirage masszázsszalonban eltöltött idő sok mindenre megtanította a lányt, és a „minden rosszban van valami jó” tézis optimista kimenetet kap nála végül. Eleinte nehezen birkózik meg az őt ért lelki traumákkal, aztán mikor leülepszik benne minden, próbál úgy gondolni a történtekre, hogy megerősítették őt a célja felé vezető úton. Hibák tömkelege, amikből tanulni kell – bár elég keserű a szájíz kezdetben, később csak a javunkat szolgálhatja. 
A romantika naturalista kivetülésével is találkozhatunk. Az általa kiváltott pezsgő eufória és a csalódás okozta depresszív állapot ilyen részletgazdag elemzésével még nem találkoztam. Maya egy okos, intelligens, és kezdetben elég naiv lány, aki képes tanulni az általa elkövetett baklövésekből, sőt mások hibájából is. Néha-néha ugyan még belesétál érzelmi csapdákba, de aztán idővel megmakacsolja önmagát, és legyőzi a bensőjében lakozó szelídséget. Muszáj olykor vadabbnak lenni, ha túl akarsz lendülni egy lelki béklyón, széttépve azt. Idomulni kell a téged körülvevő világhoz. Nem kell lesüllyedni, hanem meg kell találni a megoldást arra, hogyan állhatsz szilárdan a talajon. Nem kell mindenkivel kompromisszumot kötni. Szükséged van barátokra, de nem minden áron. Szükséged van arra, hogy szeressenek, a kötődésekre, de a magány is gyógyító hatással bír – egy jó kis relexáló fürdő csodákra képes. Nem teljesen tudatosan, Maya életmód-tanácsadóvá válik, és nem árt odafigyelni ezekre a tanácsokra, ugyanis roppant hasznosak lehetnek számunkra. 
Királyfalvi Mira írónő – ahhoz képest, hogy első regényről beszélünk – olyan választékos szókinccsel és a lélektani palettát átívelő gondolatvilággal rendelkezik, ami egészen egyedülálló ebben a műfajban. A Pillangótánc nem gyors olvasmány, nem egy romantikus lányregény. Lassan haladunk a történetben, hiszen itt az azonosulás folyamata a lényeg, az, hogyan tegyük magunkává Maya gondolatiságát, hogyan igazodjunk el ebben a lélektani útvesztőben. Ez a könyv rávesz minket arra, hogy nézzünk szembe önmagunkkal. Ez megeshet velem is... nézzük, mit tehetek ellene... és még sok ilyen kérdés-válasz kombináció fog felvillanni előttünk. 


Repkedett a pillangó lány, de eltévedt az árnyas útján.
Szép tisztását keresgélve, megrekedt a rengetegbe.
Ösztönök és félelmek, vágyak és ígéretek. 
Indítékok jól elrejtve, mennyi játszma meg nem fejtve.
...
A csábító megtanulta, választ vár a vágy ritmusa.
Tévelyegve s bolyongva, bölcsességet hozott útja. 
Elmeséli most neked, tétova szív mit tehet?
Fogd a kezét, elveszett útvesztőből kivezet.

Mindenképp érdemes belevágni az olvasásba annak, aki szeretné jobban megismerni a típushibákat, melyekbe akarva-akaratlan belefutunk életünk során, és az esetleges megoldásokat, a háttér motivációt. Mi tehet erősebbé? Mitől leszünk gyengék? Hogyan tudunk ellazulni, ha túlságosan nagy a nyomás rajtunk? Sok választ kínál a Pillangótánc. Kész vagy szembenézni Maya által önmagaddal?  Ha igen a válasz, akkor a Pillangótánc egy Neked való regény! 

🌟🌟🌟🌟🌟

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése