2018. április 24., kedd

KAREN CHANCE: MEGÉRINT A SÖTÉTSÉG

EREDETI CÍM: TOUCH THE DARK  SOROZAT: CASSANDRA PALMER I.
KIADÓ: KELLY
OLDALSZÁM: 330
MEGJELENÉS: 2006
MŰFAJ: URBAN FANTASY
FORDÍTOTTA: BERTALAN GYÖRGY

FÜLSZÖVEG:
A Megérint a sötétség a világhírű Cassandra Palmer-sorozat első része. Karen Chance írónő ebben a kötetben kalauzol el minket először Cassie különleges világába, ahol otthonosan mozognak a természetfeletti lények, a görög mitológia álomszerű alakjai pedig a középkori Európa szörnyeivel és modern korunk rémlényeivel csatáznak.
Az olvasót az első oldaltól foglyul ejti a különleges világ, ahol bármelyik pillanatban megtörténhet a legmeglepőbb fordulat is…
Cassandra Palmer élete koránt sem átlagos. Látomásai véletlenszerűen felvillantják neki a múlt vagy a jövő fontos pillanatait. Emiatt figyel fel rá és rabolja el Tony, a több száz éves vámpír. Hatalmat akar Cassie látomásaiból – mindent tudni akar üzletfeleiről, pedig azt még nem is sejti, hogy a szellemek szintén kapcsolatot tudnak teremteni a lánnyal. Két évvel Tonytól való szökése után Cassandra halálos fenyegetést kap. Ezzel véget érnek az unalmas hétköznapok, menekülnie kell a vámpírok elől. De nem csak nevelője üldözi, nyomába erednek más vámpír nagymesterek, hadmágusok, sötét varázslók és boszorkányok is.
De vajon mit akarnak a fiatal, ártatlan lánytól? Mi köze mindennek Carcassone várának kínzókamráihoz, ahová Cassie látomásai újabban vezetnek?
Sikerül-e kideríteni, valójában mi történt pontosan a húsz évvel korábban elhunyt szüleivel?
A legendákkal ellentétben a teste melegen simult hozzám,érintése olyan puha volt, mint a legfinomabb selyem. Mégsem volt több esélyem kiszabadulni szorításából, mintha acélból öntött karok fontak volna át. A pulzusom felgyorsult, az ájulás kerülgetett, amikor előrehajtotta a fejét, és megéreztem nyelve hegyét a nyakamon. Azt hiszem, egy pillanatra meg is állt a szívem, amint óvatosan megcsókolta a bőrömet, talán az ütőeret keresgélve alatta. Úgy éreztem, a vérem felismerte őt, lassabban és sűrűbben áramlott körbe a testemben, arra várva, hogy kiszabaduljon. Verejtékeztem, de ennek semmi köze nem volt ahhoz, hogy sokan zsúfolódtunk össze a szűk teremben. Vajon most azonnal végez velem, sok száz tanú szeme láttára?
Sejtenem kellett volna, hogy valami ehhez hasonló fog történni. Valahányszor megbíztam valakiben, elárultak. Akikbe beleszerettem, mind meghaltak. Mivel ő már amúgy is halott volt, a sorsom ezúttal sem lesz más.
99 éven aluli olvasóink számára csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott!

Karen Chance
Pár órája fejeztem be Karen Chance Cassandra Palmer sorozatának első kötetét, ami csatlakozott az általam kivégzett vámpír-sztorik seregéhez. Miután a zárlathoz értem, sok gondolat és érzés kavargott bennem a történetet illetően. Néhányra csak akkor kaphatom meg a választ, és csak akkor kerülhetnek helyre a részletek, ha tovább haladok a szériával. 
Nagy kedvvel ültem neki, hiszen az ajánlás remek volt, és a fantasy világot is nagyon szeretem. Cassandra Palmer karakterét már a könyv elején megkedveltem, de a sztori valahogy nagyon lassan kezdte kibontani szárnyait. Mivel már belekóstoltam a második epizódba is, innen támadt az az érzésem, hogy ez mintha csak terepgyakorlat lenne a későbbi folytatás tekintetében. Végülis valahol el kell kezdeni. Ami nem sült el rosszul. Ám most maradjunk a Megérint a sötétségnél.

Cassandra Palmer egy szibilla, azaz jövőbe (és múltba) látó lány, aki abszolúte meglenne a képessége nélkül. A látomások, amik véletlenszerűen törnek rá, igencsak megkeserítik az életét, de ezekhez még társul a vámpírvilág maffiózója is, Tony személyében, aki Cassie-re erőszakolta gyámságát, de a lánynak ez nagyon nem volt ínyére, így meglépett tőle. Ezáltal folyton menekülni kényszerül, és néha már számára sem világos, ki az ellenség és ki a jóbarát. Abban biztos csupán, hogy az utóbbiból jóval kevesebb van. 
Az kimondottan tetszett, hogy nem csupán vámpírok fókuszálnak a könyvben, hanem a fantasy világ színe-java mind képviselteti magát. Itt van mindjárt a MÁGUS, ami találó elnevezés még így is, hogy rövidítésként alkalmazzuk. Amúgy a következő intézményt jelenti: Metafizikai Lények Állandó Gyűlésének Újkori Szövetsége. Ezért nem meglepő, hogy egy vérfarkas és egy vámpír vicsor nélkül halad el egymás mellett. Cassandra is erre a helyre kerül, a vámpírok Szenátusa ki akarja terjeszteni rá a védelmét, de ő úgy gondolja, egyedül is boldogul. Aztán jönnek a varázslók, Pritkin képviseli például az Ezüst Kör-t akik állítólag a jófiúk, de mivel Cassie-t kitartóan gyűlöli, a lány erősen kételkedni kezd ebben. Azért a Sötétekkel sem lenne tanácsos ujjat húzni. Mikor a mágiahasználók és boszorkányok is porondra lépnek, erősen felködlött előttem a Harry Potter világa. Nem negatív aspektusként említem ezt, csak rögtön asszociatív gondolataim támadtak. Aztán a tündérek felvillanásán már csak mosolyogtam. Bizony, nem hiányozhatott az erdők népe sem. Aztán a zordon vérlények és fénylények, meg a szatírok, gólemek és vízköpők csoportja is húzott sorszámot a fellépésre. Billy Joe – a pórul járt hamiskártyás, aki haragosai révén szellemmé lényegült át, miután teste a Mississippi fenekén landolt –, már csak hab a tortán. A védőszent kifejezést kissé túlzás lenne alkalmazni személyére, de a szó első fele részben megállja a helyét. Cassie nyakláncában lakik, és olykor tényleg kihúzza a csávából a csajszit. A vámpír szépfiúkról még nem esett szó, csak Tony-ról, aki nem tartozott ebbe a kategóriába, mármint ha a szép-en a hangsúly. Itt van Mircea, aki első szintű mester vámpír, a Szenátus tagja, Tony feljebbvalója – akit ez nem izgat, mármint Tony-t –, és mellesleg finoman csapja a szelet Cassandrának, mindenféle okból kifolyólag. Kisgyerekkora óta ismeri, de az érzelmei megváltoztak a lány irányában az idők folyamán. Van ez így.
Az inka származású Tomas is körülötte legyeskedik, de ő sem puszta önzetlenségből teszi ezt. Aztán jön Louis-César, egy illedelmes francia, akinek érintése mindig valami látomásba sodorja Cassandrát, szörnyű helyekre, amelyek mind megoldatlan rejtélyeket tartogatnak a lány számára. Sok csomót kell még kibogoznia, míg egyenesbe jön saját magával. Ha mindez még nem lenne elég, Cassie megtudja, hogy ő a haldokló Pythia örököse. Rettentően feldobódik a hírtől. Ezek szerint egy olyan erő birokosa lesz / lenne ami nem csupán a jövőbelátásról szól, hanem képes uralni az időt is, és utazni is benne. A sötét oldal számos okból akarja likvidálni, ez is előkelő helyen szerepel a listán. Jóformán Cassie számára már teljesen hétköznapi az életveszély állapota.
Feltünedeznek híres történelmi alakok is, akikről nem is gondolná az ember, hogy vámpírok. Hihetetlen! Itt van Chris Marlowe, Rafe, azaz Raffaello a híres festő, Raszputyin az orosz szerzetes stb. Pár meglepetés még napvilágra kerül a regény oldalain. 
Tetszett a görög mitológia használata, amit le is csekkolhatunk mindjárt a főhősnő nevén, és még számos elejtett sztorifoszlány is kapcsolódik ehhez a témakörhöz. A mágikus dolgok, Cassandra védelmezője, melyet a hátán lévő torz pentagramma alkot, a különféle pajzsok, és még a túlfűtött erotikus jelenetek is frankón lettek ábrázolva. Ami nem tetszett, hogy túl lassan indult be a történet, és a mellékszereplők jelleme eléggé elnagyoltra sikerült. Cassie-ről úgymond 90 százalékos jellemrajzot kapunk, de még tartogat számunkra meglepetéseket. Azért három és fél csillag, mert túl későn váltott át a sztori turbó üzemmódba, és én nehezen találtam meg azt a pontot, mikor bele tudok olvadni a történetbe, és részesévé válni. Mert én így olvasok. Ám mikor ez megtörtént, sikerült is fenntartania az érdeklődét. A humor sem utolsó szempont, Cassandra jellemét csak színesítik a beszólásai. Ha továbbra is ilyen dinamikus marad a sztori, akár még az öt csillag sem kizárt.

Köbö ennyit akartam egyszuszra. Én is csak azt tudom mondani, amit nekem mondtak: olvassátok, olvassátok! Nem reménytelen, ezt már az első rész utolsó harmadából és a második első 70 oldalából leszűrtem. Jó lesz ez, én mindig minden könyvhöz így állok hozzá. Optimistán!

5 / 3,5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése