2018. április 25., szerda

RICHELLE MEAD: A SZUKKUBUSZ DALA


EREDETI CÍM: SUCCUBUS BLUES (GEORGINA KINCAID 1.)
KIADÓ: AGAVE KÖNYVEK
OLDALSZÁM: 352
MEGJELENÉS: 2012
MŰFAJ: URBAN FANTASY
FORDÍTOTTA: TÖRÖK KRISZTINA

FÜLSZÖVEG:
Georgina Kincaid, a gyönyörű könyvesbolti eladónő látszólag mindennapi életet él Seattle-ben. 
Reggelente a macskájával játszik, napközben elbűvölően csacsog a vásárlókkal, este pedig táncórákat ad barátainak, vagy éppen valamelyik környékbeli banda koncertjén lóg. Legjobb barátai két vámpír és egy kisördög. Ja, igen, ő maga pedig szukkubusz. Férfifaló, alakváltó démon, aki áldozatai gyönyöre közben elszívja életerejüket, s lelküket a kárhozat felé taszítja. Nem ma kezdte a pályát, mintegy 1600 éve, 16 évesen adta el a lelkét a halhatatlanságért, azóta csábítja a hímnemű halandókat, főnökei legnagyobb megelégedésére. 
A hangulatos estéket azonban egy gyilkos zavarja meg, aki a halhatatlanokat vette célba, és aki ráadásul szerelmes vallomásnak szánt levelekkel bombázza Georginát. Angyalok, démonok, vámpírok és más különös lények bukkannak fel, és bár a pokol és a mennyek harca folyamatos, az örökkévalóknak ez meg sem kottyan…


Már kezdtem elszokni a kritikaírástól, ezért most gyorsan vissza kéne lendülnöm. Jajj, de nehezen megy. Pedig az angyalokkal is így voltam, mégis megszületett a beszámoló. Nehogy már a succubusokra ne maradjon energiám... mert ők bizony elég eredeti figurák.


Akik látómezőmbe kerültek eddig, létszám szerint ketten: Bo és Georgina, no ők aztán nem kispályás csábítók. Éljenek a paráznák!!! A vámpírokkal és farkasemberekkel már úgyis Dunát vagy épp Mississippit lehet rekeszteni (ahogy tetszik)Azért teljesen nem szabadulunk tőlük sem, Georgina vámpírokkal lóg, Bo pedig farkassal (többek közt). Mégis az a tapasztalat, sok dudás is képes megférni egy csárdában, méghozzá elég jól ki is jönnek egymással. Most akkor miről írok, a soriról vagy a könyvről. Hát megszavazom, és legyen egyszerre mindkettő.
Lost Girl - Bo
Szóval az elveszett lány, Bo, bolyong a nagyvilágban, miközben lövése sincs arról, ki is ő valójában. Georgina nagyon is tudatában van lényének, és bár nem szívesen teszi amit tesz, esküje és fogadalma a gonosz szolgálatába kényszeríti. Bo sem épp makulátlan, végül ő is a dark oldalon landol. Minő meglepő. És hol marad a fényes részleg? 
Richelle Mead
Oké, kezdjük elölről... Akkor legyen A szukkubusz dala... a sorozat csak megihletett. Richelle Mead ugye a Vámpírakadémiával tarolt, de ahhoz még sajna nem volt szerencsém, mert pillanatnyilag besokalltam a vérszívóktól, és átpártoltam a szukikhoz. Annyira nem bánom. Minden a helyén, jók, rosszak, urban-fantasy feeling, beköpések, cívódások, barátságok, szerelmek. Látszatra nem sok minden változott. De azért mégis. Azt tudjuk, hogy a vámpír, hogy gyilkol... ehhez képest tud újat felmutatni egy succubus.
Georgina Kincaid, a szóban forgó succubus, civilben könyvesbolti eladóként nyomja, viszont mikor a szükség úgy kívánja (vagy Jerome fődémon) akkor bizony bestiálisan képes kivetkőzni magából, és növelni az elkárhozott lelkek számát.
A gonosz markába szexeli őket. Mért, nem? Sajnos ő nem igazán élvezi ezt a melót, de nem tehet ellene semmit, mert egy alkuért cserébe lekötelezettjévé válik a sötét oldalnak. Mi is ez? Már emberként is volt hajlama a paráználkodásra, ezért megcsalta a férjét, Kyriakos-t, akivel egyébként szerették egymást, csak a lány, – ekkor még Letha  kis változatosságra vágyott. Na jó, nem ilyen egyszerű az egész, mert a csajszi igazából jószívű és nem törekedett direkt a rosszra, csak az érzelmei néha felülkerekedtek a józan ítélőképességén, és más karjába döntötték. Pontosan emiatt, hogy ne lássa szenvedni volt férjét, kötött alkut a démonokkal, hogy töröljék ki még csak az emlékét is. Ez bejött, a lány pedig Lilith (egy újabb ismerős) succubus királynő alattvalójává vált. Én kedveltem nagyon Georginát, mert ő nem volt az a tipikus lelketlen szemétláda, hanem tudta nagyon is, hogy rosszat tesz. Csakhogy ez annyira nem vigasztalta, a végeredmény ugyanaz lett. Igyekezett olyan életenergiákat elszívni, amiknek birtokosai nem a normi srácok közül kerültek ki, hanem volt már a számlájukon ez-az. Nem mindig jött be, Hugh kisördög haverja például egy szűz szépfiúhoz küldte, akivel hat perc alatt le is zavarta a menetet, klassz szárnyakkal, bőrszerkóban, szarvakkal és korbáccsal. Cuki lehetett. Hiába, zajlik az élet Seattle-ben.
Seth Mortensen
Szabályokat is felállít magának Georgie, így talán valamivel csökkentheti lelkiismeret furdalás adagját. Nincs randi! Főleg nem normális elemekkel, úgy mint Seth Mortensen író, vagy Dough kolléga, és még sorolhatnám. Persze a szabályokat sokkal könnyebb megalkotni, mint betartani. Hogy programozhatom be például azt, hogy nem lehetek szerelmes? És ha beüt a krach? Akkor mi van? Felborult a Status quo. A succubus ösztönök is dolgoznak benne, így még nehezebb az egész.
Roman
És egyszerre mindjárt két pasi is felbukkan az életében, a rejtélyes nyelvész, Roman, és a szórakozott író, Seth. Nekem az utóbbi lényegesen szimpatikusabb, Roman-ra valahogy nem tudtam rárezdülni. Pedig Georgina nagyon epekedik érte ... Ha így még nem lenne elég bonyolult a csajszi élete, ráadásként felbukkan egy gyilkos is, aki halhatatlanokat öl, és közben kedves levelekkel bombázza kedvenc succubusát. Aztán elszabadulnak az indulatok. Belép a képbe az angyal(i) Carter és Jerome, a helyi démon vezér, aki kiköpött John Cusack. Ennyi jó pasi között  valljuk be  elég nehéz józannak maradni. Bo ezt a helyzetet könnyebben tudná kezelni, de hát most mégsem róla van szó.
Carter
Az angyalok is képviseltetik magukat a regényben, amiért bónusz pont jár az írónőnek. Őket is nagyon megkedveltem egy másik sorozat, az Összetört glóriák kapcsán. A vámpírok sem maradhatnak ki a halhatatlan buliból, Cody és Peter, a fajtájuk egy lájtosabb verzióját képviselik. Na meg Hugh, a kisördög... Együtt a természetfeletti banda. Elég vegyes felvágott, de nagyon tudják mi a dörgés. Valahogy gyilkost kéne keresni, a vámpírvadász-elmélet hamar megdől. Erik, egy halandó halhatatlan-fürkész, felhomályosítja a magánnyomozóba módolt Geroginát erről-arról, így kerül szóba a Biblia is, Mózes első könyvével, a Genezissel. Aztán tovább fonódik a szál, és hőseink eljutnak a bukott angyalokig, és azt a kérdéskört kezdik boncolgatni. Ezen túljutva a szaporodási szokások is terítékre kerülnek angyali viszonylatban... jééé és el is érkeztünk a nephilimekig. De ezt már fejtse meg az olvasó. Hajrá! Túl nagy spoiler lenne róluk is rizsázni. Itt legalábbis. 
Érződik a sztorin Richelle Mead jártassága a mitológiákban és a vallástörténetben. Nagyon bejön a stílusa! Talán, ha már a kiégésnek vége, még a Vámpírakadémiát is bevállalom. De addig is maradok a succubus-vonalon. Még az újdonság erejével hat. Pörgős, eredeti, szórakoztató! Aki kedveli a kimondottan szórakoztató urban fantasy-t, az semmiképp se hagyja ki A szukkubusz dalát!  

5 / 5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése