2018. április 26., csütörtök

SARA RAASCH: HÓ, MINT HAMU


EREDETI CÍM: SNOW LIKE ASHES
KIADÓ: TWISTER MEDIA
OLDALSZÁM: 496
MEGJELENÉS ÉVE: 2015 (EREDETI: 2014)
MŰFAJ: IFJÚSÁGI, HIGH FANTASY

FÜLSZÖVEG:
Megtört szívű lány. 
Ádáz harcos. 
Leendő hős.
Vajon Meira képes megmenteni azt a világot, amit soha nem ismert igazán?
Tizenhat éve annak, hogy a Tél Királyságát megszállta az ellenség; lakóit rabigába hajtották. Varázslat és uralkodó nélkül maradtak. A télieknek nem maradt más reményük a szabadságra, mint a nyolc túlélő, akiknek valahogyan sikerült elmenekülniük, és akik a lehetőségre várnak, hogy visszacsempészhessék a Tél varázslatát és újjáépítsék a birodalmat. 
Meira nagyon kicsi volt, amikor Tél vereséget szenvedett, és ő elvesztette a szüleit. Menekültként él, a téliek tábornoka, Sir lett a gyámja, ő pedig harcosnak nevelte. Meira szerelme, legjobb barátja,  a leendő király, Mather; a fiatal lány pedig mindent megtenne azért, hogy Tél birodalmának hatalma helyreálljon. Így hát, amikor a kémek felfedezik, hol őrzik azt az ősi medaliont, amelynek segítségével visszakaphatnák a varázserejüket, Meira elhatározza, hogy maga indul a keresésére. Magas tornyokra mászik, ellenséges katonákkal harcol; valóra vált régi álma. Ám a küldetés nem a tervek szerint alakul, és Meira hamarosan gonosz varázslat, veszélyes politika, fortélyos üzelmek világában találja magát... és végül rádöbben, hogy sorsa felett nem ő rendelkezik... és ez mindig is így volt. 

Sara Raasch első regénye hűségről, szerelemről, életünk céljának kereséséről szóló lenyűgöző olvasmány.     

Twister Media Kiadó neve eddig sajnos ismeretlenül csengett. De csak eddig... ugyanis volt szerencsém közelebbi ismeretséget kötni egyik új kiadványukkal: a Hó, mint hamuval. Úgy érzem, el fogunk kalandozni a barátság felé, hiszen remekül szórakoztam ezen a regényen, és persze, hogy vár rám még két folytatás, amit mindenképpen be kell terveznem még a 2016-os évre. A bakancslistám eléggé hosszú, úgyhogy már most kitartást kívánok magamnak. 

Ahogyan a Twister Media, úgy Sara Raasch is előbújt számomra az ismeretlenségből, és a kedvenceknek fenntartott helyek egyikére költözött. 
Sara Raasch
A kezdet kezdetén szkeptikusan szemléltem a történetet, és ehhez nagyban hozzájárult egy másik regény is: Sarah J. Maas tollából az Üvegtrón. Egyszerre kopogtattam mindkét világ ajtaján, melynek köszönhetően picit vegyítettem a két karakter-csapatot. Már majdnem találkozott Theron és Cealena Sardothien, mikor észbe kaptam, és beismertem, ez így nem lesz jó. Az Üvegtrónt leparkoltam, és teljes figyelmemet csakis a Hó, mint hamunak szenteltem. Mindjárt tisztult a káosz, és a dolgok szépen a helyükre kerültek. 
Bár mutat hasonlóságot a két regény, én ez utóbbit szerethetőbbnek és gördülékenyebbnek éreztem. Súrolgatja ugyan a young adult kategóriát, mely azt a veszélyt rejti magában, hogy a romantikus szál kissé édeskéssé változtatja a történéseket. Mázli, hogy Raasch kisasszony nem rontotta el a fantasy hangulatot egy feleslegesen, háború közben kibontakozó, amint megláttalak-azóta-csak-érted dobog-a-szívem-nem-érdekel-senki-más érzéssel. Voltak benne utaló rigmusok, de a történet nem úszott el ebbe az irányba. Pedig egy szerelmi háromszög lehetősége ott pislákolt látómezőnkben. 
Ejtenék pár szót a borítóról is, mely igencsak jól sikerült. Elképzelésem szerint azt a csakramot ábrázolja, mely a főhősnő kedvenc fegyvere a könyvben. Ilyennel anno a Xena című sorozatban találkoztam, de szerencsére a hasonlóság ezen a ponton ki is merül a sorozat és a regény között. 
Érdekes világ tárul elénk a lapokat pergetve. Találkozhatunk évszak királyságokkal, melyek területén csak és kizárólag az adott évszak lelhető fel. A főszerepet a tél kapja, tehát még az olvasást is jól időzítettem. Bár sok havat nem lehetett látni idén sem, de a hideg segített az azonosulásban. A Tavasztól picit elment a kedvem ahogy oldalról-oldalra tudatosítja az írónő, hogy a sokak által leginkább kedvelt évszak kapja a legkegyetlenebb szerepet. Hősnőnket, akinek Jannuari városa, a Tél Királysága az otthona, egy igen kegyetlen és hataloméhes uralkodó próbálja megtörni különféle módokon. Meira azonban kitart, bár nincs könnyű dolga a gonosszal szemben. Mért pont neki lenne?
Ritmus királyságokat is rejt a könyv világa, ott az a felállás, amihez már hozzászokhattunk: tavasz, nyár, ősz, tél váltják egymást. Nyolc kis világ alkotja a nagy egészet, melyet átsző a mágia.
Joggal gondolhatnánk, hogy ebben aztán semmi egyedi, de mégis. Új megközelítést kap a fantasy: az uralkodók itt mágiasztereket használnak birodalmuk védelméhez. A dolog Télországnál kicsit félrecsúszik, de úgy is fogalmazhatnék, hogy Tavaszföld uralkodója, Angra túlzottan mohó. Az érdekellentétek itt is megtalálhatók, a hatalomért vívott háború, leigázottak és lázadók. 
A recept megszokott, de az adalékok érdekesen vannak összekeverve. Kapunk egy tini főhősnőt, aki megtört szívű, ismeretlen lányként indul, de aztán derülnek ki érdekes dolgok személyével kapcsolatban. A fantasy világában senki sem az, akinek elsőre tűnik, ez esetünkben sincsen másképp. Meirának korán kell felnőnie, családjának azt a néhány menekültet tekinti, akikkel tervezgetik Télország felszabadítását (MatherSirAlysson stb). Félő volt, hogy ez a történet is megfertőződik a tinik nyavalygós epekedésével. Szerencsére Meira kivételnek számít. Bár Theron és Mather sem közömbös számára, mégsem kezdi el szövögetni romantikus álmait. Sem a helyzet sem az idő nem alkalmas erre. Háború van. És célok. A szerelem sokadrangú a fontossági skálán. 
Természetesen a valamit valamiért elv is követésre talál, mert nincs szövetség csak úgy, ha keményen megfizetik az árát. Őszföld ha nem is olyan szívesen, de  beszáll a háborúba, némi ellenszolgáltatás fejében. 
Kedvelem a telet, mert minden olyan gyönyörű hófehér  még akkor is, ha a valóságban nem is ez a kép fogad , képzeletem mindig összekapcsolja ezt az évszakot a hópelyhekkel, a vakító fehérséggel, az ég kékjével és a napsugarakkal, melyek visszaverődnek a hófehér tájról. Ilyenkor szívet-lelket átjár a hideg, amikor a tüdő megtelik jég-tiszta levegővel úgy érzed, mintha felfrissülnél, tested kellemes borzongás járja át. Érzed, hogy a tél része vagy, és ő is a részeddé válik. Nehezen tudom megfogalmazni, de szeretem. Olvasás közben is hatalmába kerített a tél, hó és jég varázsa. Elsa (Frozen) után már egyáltalán nem esett nehezemre elképzelni Meirát és a többieket hófehér hajukkal, ahogy a tomboló hóviharban erőt merítenek a hidegből. Az írónő Meira karakterén keresztül remekül ábrázolja ezt a furcsán-nagyszerű érzést: Hideg. Minden hideg. A világ csupa jég, vastag, szilárd csoda borítja, csupa csillogó felület és fagyott lélegzetpára-felhő. Bele vagyok zárva, része vagyok, végtagjaim keményedni kezdenek, mintha jég borította fák cikkcakkos ágai lennének, a hibernálódás köztes állapotában vagyok, miközben a világ megfagy körülöttem.
Sara Raasch nem egy túlédesített, tejszínhabban úszó tortát helyez elénk gyertyákkal, és a háttérben hamisan csengő dallamokkal. Nem, ehelyett az élet kegyetlenségét vágja az arcunkba, mely tele van szélhámosokkal, hataloméhes barbárokkal, akik gondolkodás nélkül gyilkolnak, mert ezt programozták beléjük. A tisztelet, szeretet, bizalom, bizonyítási vágy és remény szintén fellelhető a regényben: Egy napon majd nem csak sötétben búvó szavak leszünk.  Az ilyen sorokból sugárzik a rejtett remény, mely motivációval látja el a rabságban sínylődőket.  
Mindent Meira szemén keresztül látunk, tapasztalunk, de ebben az esetben bőven elég volt az ő szemszöge, hiszen így is könnyen össze tudjuk rakni magunkban a történetet. 
Kellemes csalódás ez a könyv, olvasása közben az összes young adult fantasy-val szemben támasztott előítéletem szertefoszlott. A regény megpróbált úgy talpon maradni, hogy a fiatalabb korosztályt is megszólítsa, de a már felnőttebb generáció se riadjon vissza tőle. Sara szerintem jól vizsgázott. Remélem, a továbbiakban is képes fenntartani ezt a kényes egyensúlyt.

5 / 5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése