2018. április 24., kedd

VAVYAN FABLE: ÁLOMHAJSZA


EREDETI CÍM: ÁLOMHAJSZA
KIADÓ: FABYEN
OLDALSZÁM: 902
MEGJELENÉS: 2000 (eredeti: 1991)
MŰFAJ: KRIMI

FÜLSZÖVEG:

Azoknak a kedvéért,
akik hisznek benne

Amint tudomást szerzünk a KÉK KRISTÁLY létezéséről, azonnal szenvedélyesen érdekeltté válunk abban, hogy az el is juthasson rendeltetési helyére. Sok, nagyon sok függ ettől: talán nem kevesebb, mint az emberi élet szépsége. Fénylő és sötétlő birodalmak, szörnyecskék és monstrumok, tündérek és fenevadak, harcosok és filmesek között vezeti hőseit biztos, de gyengéd kézzel VAVYAN FABLE ebben a különös, egymásba illeszkedő, egymást tükröző, egymást kiegészítő ikerregényben. A Szerző, a tőle már jól ismert pazar játékossággal, plasztikus megjelenítő erővel, de a még tőle is szokatlan érzelmi komolysággal hívja meg olvasóját a szerteágazó, elbűvölően gazdag mese-álomvilágba. Varázsol, de nem csal. Hiszen az álom: igaz! Mi álmodjuk magunkról, egymásról. A varázsos, groteszk, fura-bájos, bizarr, pikáns, lebegő, súlyos, gyengéd, horrorszerű, kuncogtató, józan, szárnyaló, görnyesztő, trillázóan gunyorkás és szívmélyien komoly FANTASY-TÖRTÉNET minden ere, patakocskája és folyama – s velük az Olvasó is – eléri végül a Tengert. A szeretet tengerét.

Sok sok kihagyás után most ismét visszatértem Vavyan Fabléhoz, mert már nagyon hiányzott. Úgy indultam neki ennek, hogy a Halkirálynő hiányzik, de aztán kaptam némi tippet, amit félfüllel meghallottam. Így került a kezembe az ÁlomhajszaKorábban már olvastam fantasy történetet ami szintén Meseanyó tollából származik, és az Álmok tengere meggyőzött, azon túl, hogy könnyesre nevettem rajta magam, még a sztori is izgalmasnak bizonyult. A humor és az izgi pedig jó párosítás. Ezt az egyveleget ebben az esetben is megfelelő arányban kapjuk. 
Azonban mégis van különbség az Álmok tengeréhez képest, mert most két különböző világba nyerhetünk betekintést. Először egy ízig-vérig fantasy sztorival indul a regény, melyben megismerkedhetünk Shorral, a nagyképű harcossal, az állandóan éhes Brund-al és a visszafogottan vitézkedő Chad-el, valamint a különös, jószívű, de nem naiv állat és növénybarát Liliával. Négyük sorsa rögtön összeforr, és együtt indulnak a világ megmentésére, ami már megint a gonosz karmaiba kezd kerülni. Aztán később jön egy ötödik szereplő is, Seym, a fekete lovas. Persze a sötét erők is képviseltetik magukat, varázslók, tündérek, mesebirodalmak, sárkányok, mindenféle fantáziakellék a rendelkezésre áll, bevetésre készen. A poénokat nem akarom lelőni, úgyhogy sajnos szűkszavúan kell fogalmaznom, pedig erről aztán lehetne mesélni. Olyan morális kérdésekre kereshetjük a választ, hogy vajon jobb lesz-e minden, ha az éjszakát visszakapják az emberek az éjjellényektől? Vagy csak az ölés mikéntje változik, és immár nem a sötét démonoktól, hanem újra egymástól kell rettegniük?     
A második szál a mostani világban érlelődik, és Kristen Levy a főhőse, aki tánctanárból hirtelen egy film főszereplőjévé növi ki magát, mikor Mark, a neves forgatókönyvíró megpillantja őt egy videoklipben. Kristen először odáig van attól, hogy együtt játszhat Kyan Spitz-el, a híres akciósztárral, de aztán rádöbben, hogy mennyire más a mozi és a valóság világa. Valamint azt is megtapasztalja, hogy nem elég a külső szépség, az sem árt, ha valakinek az agya működőképes, nem pedig golyóálló fejjel van megáldva, és védőpajzsnak a népszerűségét használja. A pénz és a hírnév pincsikutyái Howard, a producer, Kyan és két izomkolosszus nyalizógépe, aki állandóan a nyomában majmol. Őket elég ironikus figuráknak tartom. Nagyot ütött az ábrázolásuk, az tuti. Az értelmi szféra is képviseltetve van Brad O'Ross, a tenger, növény és állatbarát herkules, és sok stábtag személyében, akik jobban élvezik a háttérmunkákat, azért csinálják amit csinálnak, mert szeretik, szívvel lélekkel, és nem a pénz az, ami motiválja őket. Kristen sokat tanul a forgatás alatt, emberismerete is fejlődik, és rengeteg barátot szerez. Izgalmakban ez a szál sem marad alul, van itt családi dráma, szerelmi szál és sok sok bonyodalom, irónia. És persze a szokásos Fable-stílus
Az én kedvencem Kristen Levy, akinek nagyon felvágták a nyelvét, (majdnem) mindenre vissza tud felelni azonnal, de egyben érzelmileg eléggé labilis bír lenni. Nagyon szeretem az eredetihez való ragaszkodását, természetességét, cívódásait Braddel, és azt a vonzalmat, amit a tenger iránt érez. Brad a másik favorit, és félek, ilyen pasi tényleg csak a mesében létezik. Én totál bele tudtam szeretni a lapokat olvasva. Ez Kristennek sem esett nehezére. ;) Az egyik legkedvesebb jelenet-sorozatom Kristen és Brad szerelmének kialakulása. Az ábrázolás finom, érzéki, nem elnagyolt túlcsorduló érzelmekkel átitatva. Egyszerűen természetes. Pont ez fogott meg Lilia és Seym kapcsolatának lépcsőről lépcsőre történő leírásában is. Maga Lilia is szép lassan ébred rá, hogy mi is az a szerelem. Nem az amit a derék zsoldosok műveltek mikor rájuk tört a nőhiány, hanem ez egy sokkal bensőségesebb ás összetettebb érzés. A kislányból egyszer csak felnőtt nő lesz, akit már állatkái sem védhetnek meg önmagától. Amúgy nem is nagyon akarja ezt. És mi sem ;)
Az idegölő oldalon Brent Levy vitte a pálmát, akit  többször lecsúsztattam volna azon a korláton, aminek a végén Shorr és Kyan is megszívta. Egy tipikus alkoholista nőcsábász, akit nem érdekel ha vérig sért valakit, tehetsége nincs az újságíráshoz csak ahhoz, hogy valakit – akár ártatlanul – a földbe tiporjon hazug kritikáival. Az ostobaságait a környezete is megsínyli. Egyszóval kiborító egy figura. 
Összegezve, nagyon örültem annak, hogy az Álomhajsza világának részese lehettem. Roppantul bele tudtam élni magam, – mindkét világba – és a szereplőkkel is könnyű volt azonosulni. Szerintem kitűnő kikapcsolódás az elolvasása!

Egyik kedvencem a könyvből Kristen dolgozata
Á
– álom: álomjelenetek a filmben: vágyálmok, kábálmok, rémálmok. Néha azt szeretném, ha álmomban élném meg az ébrenlét – olykor az unalomig ismételt – jeleneteit; és ébren valami álomit.
– álmunkban fontos üzeneteket küldünk magunknak; ezeket ébren cenzúráznánk; álmunkban állunk
igazán szóba magunkkal.

B
 barátság: finom fészekmeleg. Összegömbölyödsz benne, és jól érzed magad. Csak annyi kell hozzá,
hogy megtaláld azt, akit szeretni mersz.

C
– csalódás: tudod, hogy irgalmatlanul csalódni fogsz valakiben. Mégis hagyod odáig fajulni a helyzetet, hogy tényleg csalódhass egy feneketlent.
D
– derű: derű nélkül a szellemesség is kegyetlenül unalmas.
E
– eleven: az az ember, aki bátran mer különbözni a statisztikai átlagtól.
– esztétikum: élvezhetetlen, ha denaturált.
– erkölcs: megléte gyakorta komoly jellemhibának számít.

F
– félelem: az enyém Henri Michaux-éval közös: „Nélkülem múlsz el, életem.”
G
– gyerekek: milyen merész szépségű képzavarokkal beszélnek; milyen elevenül léteznek; milyen tágra nyíltan szeretnek!
– giccs: az, ami túl szép ahhoz, hogy igazán szép legyen.

H
– hiú: aki hiú, az már félvak.
– háború: rettenetes, hogy színes tv-show-ként lehet eladni, sőt, utóbb már unni is lehet!
– hülyeség: a hülyeség és az aljasság közti különbség elhanyagolható.
– happy end vége: a szerelmesek egymáséi lesznek, s boldogan élnek, míg meg nem ölik egymást.

I
– igazság: olyan gyógyszer, amit csak az egészségesek szednek.
 irigység: ember a neved!

J
– játék: a játszmákat utálom; játszani nagyon szeretek.
K
– kaland: az élet élete.
M
– műfaj: nincs rossz műfaj. Vannak mélyen emberi alkotások és alacsonyan emberi termékek.
N
 nő: nem azért alkalmatlan katonának, mert fizikailag gyengébb; azért súlyosan alkalmatlan, mert lélekben és érzelmekben jóval erősebb: helyből felszállva megtagadná a vérgőzös majomkodást.
O
– O'Ross: fantasztikus férfi. Ragyog az embersége.
P
– Player: gerillaféle ember. Eltökélten hisz a képzelete szabadságában. Emiatt gigászi csatározásokra
kényszerül; ez már-már romantikus hőssé teszi őt.

S
– Spitz: testi szépsége nem esztétikai kategória, pusztán sporteredmény. Ha lélekben is óriás volna, nem rúgnám le az ágyamról.
– szerelem: kell, hogy létezzen! Annyian beszélnek róla! És jaj: mi szépeket!?

T
– tehetség: más-állapot, amikor az élet viszontszereti az embert.
U
– utálat: némelyeknek utálhatni másokat: ez a legtöbb, amit elérhetnek az életben.
V
– választási kampány: hamis a nóta, bot a fül.
– válás: a legfőbb válóok a házasságkötés.

5 / 5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése